Schoonhoven Silver Award 2015Op 24 april was de prijsuitreiking van de Schoonhoven Silver Award 2015

De organisatie van deze zesde editie was is in handen van het Nederlands Zilvermuseum, de prijs is beschikbaar gesteld door de Gemeente Krimpenerwaard.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking en de opening van de expositie Grensverleggend Zilver vond een rondetafelgesprek plaats in het Zilverlab van het Zilvermuseum. Voor het museum heb ik de social media bijgehouden.

Silver Craft & Design: vijanden of bondgenoten?

Wereldwijd is veel aandacht voor ambacht, craft, en worden traditioneel vakmanschap en oude technieken herontdekt. Tegelijkertijd ontwikkelen zich onder de invloed van digitalisering innovatieve ontwerptechnieken waar met name de design industrie gebruik van maakt.

In keramiek, glas en textiel hebben designers en vaklieden elkaar gevonden in grensverleggende experimenten, bevorderd en gefaciliteerd door gespecialiseerde experimentele ateliers en werkplaatsen, zoals het Sundaymorning@ekwc (Europees Keramisch Werk Centrum) Den Bosch, recent verhuisd naar Oisterwijk, de Glasblazerij in Leerdam en het Textiellab in Tilburg.

Wordt het tijd dat er een Zilver Werk Centrum komt?

Waar vakmanschap en ontwerp, vaklieden en ontwerpers, samen het innovatieve experiment aangaan, om zo met grensverkennende ontwerpen nieuwe technische ontwikkelingen te doen ontstaan – of mislukken – en daarmee het oude vakmanschap levend te houden, te toetsen en actualiteit te verlenen?

Een samenvatting van de social media berichten staan in onderstaande storify.

Alle inzendingen voor de Schoonhoven Silver Award zijn in de expositie Grensverleggend Zilver te zien tot en met 20 september in het Nederlands Zilvermuseum.

Reacties zijn uitgeschakeld