webredactie info poezie albumUit het bekende toneelstuk Romeo en Julia komt de vraag ‘What’s in a name?’. Julia vertelt Romeo dat het niet uitmaakt wat zijn afkomst is en hoe hij heet, ze houdt van hem. Wat doet een naam er eigenlijk toe?

Je naam zegt inderdaad niets over wie je bent als persoon. Het is de naam die je ouders je gaven. Of die je later hebt aangenomen. Bewust gekozen namen. Je voornaam gekozen door traditie, mode, betekenis of plaats. De achternaam afkomstig van je vader, je moeder, of één van de andere keuzes.

‘Nevels is mijn van, van mijn vaderlijke stam,’ schreef ik in mijn poëzie album.

Mijn achternaam hoor ik zelden. In het Westen waar ik opgroeide en nog steeds woon is deze achternaam niet algemeen bekend. Voor de zekerheid spel ik hem meestal; Nevels, n van nico, ee, vee, ee, el, es. Doe ik dat niet dan zijn de varianten; Neves, Neven, Nevos, Nevoz, Neefels, Neefos, Newos, etc.

Is mijn achternaam in nevelen gehuld?
Op de lagere school schreef ik een opstel over de herkomst ervan. Een verhaal over geheimzinnige gedaanten in een mystieke omgeving, de Witte Wieven. Die relatie is helemaal niet vreemd. Ik ben een geboren in Twente en de Witte Wieven zijn in Noord- en Oost Nederland een bekend verschijnsel. Maar of de relatie klopt en daar de oorsprong van deze naam ligt?

Nevels dikke Pevels.
De enige weinig creatieve en nietszeggende scheldrijm die ik als kind naar mijn hoofd kreeg. Ideaal zo’n naam waar je niet op kunt rijmen. “Het is wel mistig bij jou hoor!” hoorde ik later wel eens. Of een variatie daarop. Maar dan wisten ze de betekenis van nevel; een lichte vorm van mist, laag bij de grond.

Een niet veel voorkomende naam heeft ook voordelen. Ik ben makkelijk te vinden. Of is dat juist een nadeel? Als ik op internet mijn voor- en achternaam intyp vind ik eerst mezelf en dan een Sandra Nevels in Arizona Amerika. Zoek je alleen op ‘Nevels’ dan vind je in de zoekresultaten alles over astronomische nevels.

Mini-onderzoek
Uit nieuwsgierigheid wil ik een mini-onderzoek doen. Niet zwaar of officieel maar uit interesse en voornamelijk omdat ik het leuk vind. Een onderzoekje naar de achternaam Nevels. Ik heb 9 vragen voor personen met de achternaam Nevels.*

romeo juliaIs jouw achternaam Nevels?
Doe dan mee aan dit mini-onderzoek! ***

Het levert je ook wat op:

  • minimaal één nieuwe digitale kennis
  • de uitwerking van het mini-onderzoek in een echte online publicatie
  • uitleg over hoe belangrijk een naam is
  • eeuwige dank

Stuur een berichtje naar sandra@webredactie.info en je ontvangt het vragenlijstje.

*Heb jij een andere achternaam, en herken je mijn verhaal? Dan ben ik ook nieuwsgierig naar jouw bijzondere achternaam en het verhaal erachter. Stuur ook gerust een berichtje.

 

*** het onderzoekje is inmiddels afgerond, lees het via het Bijzondere namen 

 

Reacties zijn uitgeschakeld