fotoliegen averechts zwIn het Nationaal Archief is van 20 februari 2015 tot en met 12 juli 2015 de tentoonstelling Blikvangers. Een deel van de collectie van het grootste fotoarchief van Nederland is voor het eerst te zien. Meer dan 450 foto’s van bekende en minder bekende fotografen zijn te bewonderen.

Fotoliegen

Naar aanleiding van de tentoonstelling Blivangers geeft Else Kramer een gratis online cursus geïnspireerd op de foto’s uit het Nationaal Archief. Met vier opdrachten aan de slag met de waarheid. Wat is waarheid, is de foto echt? Of word je gemanipuleerd?

Aan de slag

De cursus startte met een opwarmronde, het manipuleren van koffiemokken. Diverse soorten koffiemokken zag ik voorbij komen, ik hield me in. Maar ja, een dag later heb ik me ook enthousiast ingeschreven voor de cursus Fotoliegen.

Else stuurde per opdracht een uitvoerige mail met handige tips en voorbeelden. Ondersteund met prachtige foto’s uit het Nationaal Archief. Ik houd van die nostalgische beelden. Een bezoek aan de tentoonstelling Blikvangers is al ingepland!

Perspectief

Opdracht één, Alice in Wonderland, gaat over perspectief. Hoe is het standpunt van de fotograaf ten opzichte van het onderwerp? Welke betekenis verbind je daaraan? 

Ik maak dagelijks foto’s met mijn smartphone, maar met een speciale opdracht is het opeens spannend. Ondanks de tips van Else en de voorbeelden, had ik echt geen idee wat ik moest doen. Andere deelnemers gingen al los met variaties op “duw de toren van Pisa om”. Ook andere geniale ideeën kwamen voorbij. Ik maakte een foto van Pinokkio, het gaat tenslotte over liegen. Maar die vond ik niet voldoen aan de opdracht. Uiteindelijk heb ik toch nog een variatie bedacht; biljartbal of biljartkeu. De inzendingen van alle deelnemers zijn verzameld op Pinboard opdracht 1.
.                               fotoliegen pinokkio         fotoliegen biljartkeu

 

Gebouwen

Kader en context is het onderwerp van opdracht 2. Hoe bekijk je een gebouw? Licht je een prachtig detail uit, of laat je de afvalcontainers zien. Je kunt met de werkelijkheid spelen door dingen weg te laten. Wordt het heroïsch of sneu?

Precies in de week dat ik weinig buiten* ben hebben we een opdracht met gebouwen. Maar ineens was daar een dag met zon en een gebouw om de hoek dat als decorstuk kon dienen. Deze school is een prachtige industrieel gebouw. Zeker als je de mindere punten buiten beeld laat.  Bekijk alle inzendingen op Pinboard opdracht 2.

fotoliegen gebouw zonnig   fotoliegen gebouw  fotoliegen gebouw rommel

*ik werk vanuit mijn kantoor aan huis.

Filters

Iedereen die met een smartphone foto’s maakt gebruikt weleens filters toch? De sfeer van een foto manipuleer je door gebruik van filters; het wordt zonniger of juist onheilspellend. Met het juiste filter hebben we geen rimpels of een betere teint.

Deze opdracht heb ik overgeslagen. Ik gebruik vaker filters om een bepaalde sfeer te creëren, maar vond het nu niet zo bijzonder daar een foto voor in te sturen. Er zijn wel prachtige inzendingen, te zien op het Pinboard opdracht 3. En een bonusopdracht met de foto van de Tapijtenklopdienst.

Het bijschrift

De titel of het verhaal bij een foto bepalen hoe je de foto interpreteert. Door een andere titel plaats je een foto in een andere context, en krijgt het beeld een andere betekenis. 

Voor deze opdracht had Else weer een aantal bijzondere foto’s uit het Nationaaal Archief bijgesloten. Eén foto sprong er voor mij uit, de foto van de jongen die nonchalant tegen een paal aanleunt. Bij deze opdracht heb ik drie fotomanipulaties gemaakt, maar het hadden er veel meer kunnen zijn. De foto’s in deze opdracht zijn uit de database van het Nationaal Archief en heb ik bewerkt met Canva. Bekijk alle inzendingen op het Pinboard van opdracht 4.

 

fotoliegen cover      fotoliegen knikkers      fotoliegen averechts

 

 Tips

  • Heb je beeldmateriaal dat aangepast moeten worden voor online communicatie?
  • Houd rekening met de juiste maten voor de verschillende social media.
  • Geef de foto’s een beschrijvende naam.
  • Is de kwaliteit voldoende?
  • Bedenk of je de beelden wel mag gebruiken.
  • Vraag het je online assistent

Reacties zijn uitgeschakeld