letters husselen webredactie infoIk deed een onderzoekje naar mijn achternaam en andere bijzondere namen. Het onderzoek is afgerond.

Eén persoon met de achternaam Nevels* meldde zich.

Nou ja, bijna dan.

Na de oproep is mijn Linkedin profiel bekeken door iemand met dezelfde achternaam.

En dat telt wat mij betreft ook!

Zoals dat gaat met een mini-onderzoek, was het aantal reacties zeer klein 😉 **.
.
.

Trea Scholten reageerde op mijn oproepje. Haar voornaam is niet heel gebruikelijk. Lef met Letters is het tekst-, en communicatiebureau van Trea. Ook haar ouders hadden lef met letters:

“Ik ben vernoemd naar mijn beide oma’s en heet officieel Albertha Margaretha. Mijn ouders hebben letters gehusseld, welke letters zitten in beide namen. Vandaar de naam Trea.”

Trea is niet de enige. In 2010 waren er 105 dames met de voornaam Trea. Aldus het Meertens Instituut dat deze gegevens documenteert. Opvallend is een duidelijke piek in de 70’er jaren. Over haar voornaam schreef Trea een naamgedicht.

Misschien herken jij de naam Trea wel? In 1965 deed Trea Dobbs mee aan het Nationale Songfestival met Ploem Ploem Jenka. Hoezo “What’s in a Name?”

Eiskje Clason stuurde een e-mail. Zij heeft een bijzondere voor- en achternaam. Buiten haar eigen gezin, totaal 5 personen, kent zij geen andere personen met dezelfde achternaam.

“Waarschijnlijk is de naam een verbastering van Classen of Clayson. In Denemarken is er een landgoed Clasonsborg. Hoewel deze Clasonnen geen familie van ons zijn, is het wel te koop aangeboden aan mijn opa. Helaas kon hij daar niet op ingaan :-)”

 

Volgens het Meertens Instituut zijn er in 2007 in Nederland totaal 54 mensen met de achternaam Clason. Waarschijnlijk is Clason een patroniem. Een vadersnaam als afstammeling van; klaas’ zoon. En ook in Denemarken was er waarschijnlijk een Klaas die zonen kreeg.

“De enige andere Clason die ik bijna kende, kwam jarenlang bij dezelfde kapper als ik. Dat vertelde de kapper steeds. We zijn verre familie, maar we hebben elkaar nog nooit ontmoet. Ik heb ook contact met Clasonnen die van dezelfde stamvader afstammen in de Verenigde Staten. We hebben elkaar zelfs ontmoet, een aantal jaar geleden. We leken niet echt op elkaar, maar het was wel heel bijzonder.”

 

Eiskje schreef het boek Babypraat: gebaren met je baby & dreumes, meer hierover lees je op haar website.

De voornaam Eiskje is zeldzaam. Er waren in 2010 minder dan 5 dames met die voornaam. Je moet wat moeite doen om je naam op de juiste manier over te brengen. Maar dan kan wel iedereen je online vinden. Kijk eens naar de resultaten als je Eiskje intypt in een zoekmachine! Meerdere pagina’s over Eiskje Clason en Babypraat. En je ziet dat er nog één Eiskje online aanwezig is.

Christel Welbie van In-dr-uppie stuurde een tweet.
christel welbie tweet
Echt welbiezonder; de achternaam Welbie kwam in 2007 in Nederland 117 keer voor. Het is waarschijnlijk een naam ontstaan door adaptatie, zie de bron: Welbie via Meertens Instituut.

Trea, Eiskje en Christel, bedankt voor jullie bijdrage. We blijven onze naam spellen. Ik ben erachter dat er veel meer achternamen bijzonder zijn. Of in ieder geval niet vaak voorkomen. Voer je achternaam in de database van het Meertens Instituut in en je weet met hoeveel jullie zijn.

Een unieke naam heeft zeker voordelen.

SEO

Een paar jaar terug, volgde ik een introductie over SEO. De man die de introductie deed gaf een voorbeeld van zijn kunnen. “Ik sta bovenaan in Google.” We zochten zijn naam op en die verscheen inderdaad bovenaan het scherm. Hij had gelijk, wat goed van hem.

Zo bijzonder was het natuurlijk niet, deze man had twee pluspunten;
Een Linkedin profiel en een unieke naam. Zoek je zijn naam, dan is het bingo.
Net zoals Eiskje Clason, Trea Scholten, Christel Welbie en ik***.
Een unieke naam helpt je om gevonden te worden.

Zoekt men op naam? Ja, als mensen je kennen zoeken ze je direct op.
Maar als ze je niet kennen? Jij en ik, zoeken antwoorden op een vraag die we hebben. Of een oplossing voor een probleem. Als je die vragen of antwoorden benoemt in je teksten, verbetert dat de vindbaarheid van je website. Belangrijker nog is dat het de lezer geeft wat hij zoekt.

Bedrijfsnaam

Omdat ik mijn achternaam meestal moet spellen, heb ik bewust gekozen voor een andere domeinnaam. Ik wilde een speciaal e-mail adres claimen. Webredactie & contentbeheer gebruikte ik als onderschrift bij mijn naam. Op zoek naar een vrije domeinnaam is het webredactie.info geworden. Ik weet dat .info niet de meest ideale extensie is, maar het past precies bij mijn werkzaamheden. En sinds vorig jaar gebruik ik de domeinnaam ook als bedrijfsnaam: webredactie.info

Heb jij nagedacht over de vindbaarheid van je bedrijfsnaam? Of de schrijfwijze? Handig als die offline en online gelijk is. Hoe heb jij je bedrijfsnaam en domeinnaam gekozen?

* Ik ken persoonlijk nog maar één andere persoon met dezelfde achternaam, dat is mijn broer. In 2007 waren er 236 personen geregistreerd met de achternaam Nevels. In mijn blog “What’s in a name” lees je over onze achternaam: Nevels is mij van, van mijn vaderlijke stam.

** Naast de bovenstaande reacties, reageerde via e-mail iemand met de achternaam Visser. Deze achternaam kwam in 2007 in Nederland 49525 keer voor en staat daarmee in de achternamen top 10. Omdat deze naam een stuk algemener is, is er ook veel meer documentatie beschikbaar.

*** Zoek je mijn naam, kom je nog een Sandra Nevels tegen. Een dame uit Arizona, Amerika.

nevels achternaam

Reacties zijn uitgeschakeld